LİSE MEZUNLARI
Almanya’da üniversite eğitimini düşünen ve herhangi bir Türk lisesinden mezun olan öğrencilerin, Türkiye’de üniversite sınavlarına girmesi şarttır. Öğrenci Almanya’da hangi lisans programlarını okumak istiyorsa, ÖSYM belgesinde de o bölüme yerleşmiş olmalıdır. Üniversite sınavından alınan puan ile Almanya’da başvurulacak üniversitelerin kalitesi ve akademik başarısı da doğru orantılı değişecektir. Almanya’da dünya sıralaması iyi olan üniversiteler hedefleniyorsa Türkiye’de de iyi üniversitelere yerleşilmesi gerekmektedir.
ALMANYA'DA ÖĞRETİM SÜRESİ:
Almanya Üniversite eğitimi 3 yıl sürmektedir. Ancak Almanya’daki devlet üniversitelerinde Almanca eğitim alacağınız için 1 yıl hazırlık eğitimi almanız gerekmektedir. Almancası C1 seviyesinde olanlar hazırlık okumadan 3 yıllık programa direkt girebilirler.
LİSE DİPLOMA NOTU
Lise diploma notunun en az 70-75 olması önerilir. Bir Almanya devlet üniversitesinden kabul alabilmek için en önemli yeterlilik yüksek ÖSYM puanına sahip olmaktır.
ÖSYM BELGESİ
Üniversite sınavlarının sonucunda 4 yıllık örgün eğitim veren bir devlet üniversitesine, vakıf üniversitesine veya özel bir üniversiteye yerleşmiş olmak gerekir. ÖSYM puanı kabul alabilmek için en belirleyici yeterliliktir.
ALMANCA
Almanya'da hazırlık sınıfı okumadan üniversite eğitimi alabilmek için gerekli dil seviyesi C1'dir. Almanca bilgisi yeterli olmayan hatta hiç Almanca bilgisine sahip olmayan öğrenciler, dil dışındaki tüm başvuru şartlarını yerine getirdiklerinde devlet üniversitelerine şartlı kabul başvurusu yapıp, kabul aldıkları takdirde devlet üniversitelerinin bünyesinde Almanca hazırlık eğitimi alabilirler.
İyi bir Almanca seviyesine ulaşmak kolay olmayabilir, ancak Almanca öğrenmek ihtiyaç duyulan zamanı ve çabayı harcayan herkes için kesinlikle mümkündür.
Üniversite Bünyesinde Almanca Hazırlık
Almanya devlet üniversitelerinin bünyesinde Almanca hazırlık eğitimi alan öğrenciler, özel dil okullarında Almanca eğitimi alan öğrencilere göre çok daha az öderler ve daha yüksek akademik standartlarda eğitim aldıklarından daha kısa sürelerde, Almanya devlet üniversitelerinin istediği sertifika sınavlarında daha başarılı olurlar. Almanya devlet üniversitelerinin Almanca hazırlık bölümlerinde eğitim alan öğrenciler devlet yurdunda kalma, üniversitenin yemekhanesinden faydalanma ve bulunduğu eyaletteki tüm toplu taşıma araçlarını tamamen ücretsiz kullanmak gibi bir çok hakka sahiptir.
İngilizce Eğitim
Almanya'da öğretim dili tamamen İngilizce olan bölümler de bulunmaktadır. Bu bölümlere başvurmak için Almanca dil sertifikası şartı aranmamaktadır. Onun yerine TOEFL (en az 79 puan) veya IELTS (en az 6.0 puan) test sonucu istenilmektedir. Önemli bir hatırlatma bu seçenek her okulda yoktur ve sunulduğu okullarda da okulun her bölümü için sunulmamaktadır.
MALİYET ; Bir üniversiteden kabulü olan öğrenciler, Almanya'da öğrenci olarak bulunacakları süre içinde tüm eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabileceklerini vize sürecinde bir blokeli hesap veya garantörlük belgesi sunarak kanıtlamak zorundadır.
Şartlı kabulü veya bölüm kabulü gelmiş ve vizeye Blokeli Hesap başvuracak öğrenciler için yapılması gereken ilk işlem blokeli hesap açma işlemidir. Blokeli hesap, Almanya'nın Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrencilerden, Almanya'da bulunacakları süre içerisinde tüm eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabileceklerini kanıtlamaları için talep ettiği teminattır.
Almanya Devleti’nin, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan öğrencilerden kendi geçimlerini sağlamaları adına belirlediği güncel bir yıllık teminat tutarı 11.904 Euro'dur. Öğrenciler, vizeleri çıkıp Almanya’ya gittiklerinde bu tutardan her ay en fazla 992 Euro çekebilirler. Öğrencilerin eğitimleri boyunca her yıl Almanya Devleti tarafından belirlenen teminat tutarını eğitim dönemi başlamadan bankaya yeniden yatırmaları gerekir.
Garantörlük, Almanya vatandaşı veya Almanya'da oturum izni olan birinin, Almanya'ya eğitim amacı ile gitmek isteyen birine, eğitim ve yaşam masraflarını karşılayabilecek durumda olduğunu kanıtlayarak kefil olmasıdır. Garantör olacak kişilerin, garantörlük belgesini (Verpflichtungserklärung) öğrencilere vizeye girilmeden önce göndermesi gerekir. Garantör olacak kişi kanıt için, kendi gelir ve giderlerini gösterir, ayrıca şu anda aktüel olan 992 Euro civarındaki tutarı öğrencinin aylık giderleri için ayırabileceğini kanıtlamak zorundadır. Yani, garantör olacak kişinin düzenli çalışıyor ve maaşının yüksek olması önemlidir. Kendi iş yerlerine sahip kişiler de yeterli gelir gösterebilirlerse garantör olabilirler.
Öğrenci Çalışma İzni
Almanya devlet üniversitelerinde lisans eğitimine devam eden her öğrencinin haftada 10 saat, yılda 180 gün yarı zamanlı (part-time) veya yılda 90 gün tam zamanlı (full-time) çalışma izni hakkı vardır. Almanya’da öğrencilerin çalışması çok yaygındır. Öğrenciler eğitim aldıkları alanlarla ilgili çalışabildikleri gibi marketlerde, restoran ve kafelerde vb. işlerde çalışabilirler. Öğrenciler "Minijob"'larda çalışabilirler. Haftada 10 saati aşmadan ya da sadece birkaç hafta veya ay için çalışacağınız bir iş olabilir. Kazanç sınırı olan bir Minijob ile ayda maksimum 538 avro veya yılda 6456 avro kazanırsınız. Bu da bazı aylarda 538 avrodan fazla, diğer aylarda daha az kazanabileceğiniz anlamına gelir. Önemli olan yılda 6456 avrodan fazla kazanmamanızdır. İzin parası veya Noel bonusu gibi bir kerelik ödemeler de bu kazancın içinde sayılır.
DEVLET YURDU 250-400 EURO
Devlet yurtlarına başvuran öğrenciler sıraları geldiğinde devlet yurtlarında kalabilirler. Devlet yurtlarında tek kişilik odalarda mutfak, banyo ve WC odanın içindedir ve çok konforludur. Sınırlı sayıda vardır.
ÖZEL YURT 400-750 EURO
Özel yurtlar gayet konforludur. Özel yurtlar da odalar tek kişilik apart şeklindedir. Mutfak, banyo ve WC bazı özel yurtlarda ortak kullanılmaktadır. Erken başvuru ile genellikle yer bulunabilir.
EVDE TOPLU KONAKLAMA 350-650 EURO
Birden fazla öğrencinin ev kiralamasıdır. Her öğrencinin kendisine ait bir odası vardır. Mutfak, banyo ve WC ortak kullanılır. Kira ve faturalar ortak ödenir.
Vize Randevusu Alma
Türkiye'de Almanya konsoloslukları tarafından vize randevuları için sadece i-DATA kurumu yetkilendirilmiştir. Başvurular i-data.com.tr sitesinden online olarak yapılmaktadır.
Almanya Öğrenci Vizesi İçin Gerekli Belgeler: Geçerli Pasaport, Motivasyon Yazısı, Diploma, Türkiye'den Öğrenci belgesi, Vukuatlı nüfus kayıt örneği. Almanya’da bulunacağınız süre boyunca giderlerinizi karşılayabileceğinizi gösteren mali belgeler. SGK dan alınan sigorta belgesi AT11 veya geçerli seyahat sağlık sigortası
Eğitim Vizesi için Gerekli Belgeler
- Lise diploması ve not dökümü
- ÖSYM Üniversite kabul belgesi
- Blokeli hesap veya garantörlük belgesi
- SGK dan alınan sigorta belgesi AT11 veya geçerli seyahat sağlık sigortası