Almanya'da Lisans ve Yüksek Lisans

Almanya İle İlgili Genel Bilgiler

 

Yurtdışında üniversite eğitimi denince Almanya akla gelen ilk ülke olarak karşımıza çıkar.

Almanya üniversiteleri, ücretsiz eğitim fırsatı ve dünya sıralamalarında üstlerde yer almaları nedeniyle her sene yabancı öğrencilerin en çok başvuru yaptığı üniversitelerden olmaktadır. 1999 yılında Bologna sürecine uyum sağlayan ilk ülkelerden biri olan Almanya ‘da üniversite okuyan öğrenciler, Avrupa’da olduğu gibi tüm dünyada tanınır bir diplomaya sahip olmaktadır.

Dünyaca saygı duyulan, prestijli Almanya üniversiteleri bünyesinde uluslararası öğrencileri kabul eden hemen hemen bütün bölümler inovatif bir eğitim çizelgesi izlemektedir. Almanya’da üniversite eğitimi alarak vizyonunuzu genişletebilir, kendinize olan en büyük yatırımlardan birini yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Almanya’da Eğitim İle İlgili Genel Bilgiler

Almanya’da üniversite eğitimi diğer Avrupa ülkelerine göre daha az maliyetlidir.

Almanya, federal bir cumhuriyettir ve yapısı gereği iç işlerinde birbirinden bağımsız 16 eyaletten oluşur. Her eyaletin kendine ait bir eğitim bakanlığı vardır ve o eyalette geçerli olan eğitim politikalarını bu bakanlıklar belirler. Tüm üniversiteler için merkezi bir kabul komitesinden söz edilemez ve dolayısıyla, Almanya’da gitmek istediğiniz şehir veya üniversite hangi eyaletteyse oranın başvuru kuralları geçerlidir. Buna karşılık, yüksek öğrenim standartları eyaletler arası çok büyük farklılıklar sergilemez.  

Almanya üniversiteleri, geniş bir program yelpazesine sahiptir. Üniversiteler, eğitimlerini uygulama odaklı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Global Gauche araştırmasına göre Almanya, öğrencilerine en iyi desteği veren ülke olarak kabul edilmiştir.

Bir sanayi ve bilim ülkesi olan Almanya, Bologna Süreci içerisinde yer almaktadır. Bologna Sürecinin amacı, antlaşmaya dahil ülkelerde eğitim alan öğrencilerin eğitimlerinin diğer ülkelerde de kabul görmesidir.

Almanya’da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir.

Almanya üniversiteleri, lisans ve yüksek lisans bölümlerinin çoğunda Almanca eğitim vermektedir. İngilizce lisans eğitimi veren devlet üniversitesi sayısı oldukça azdır. İngilizce lisans ve yüksek lisans bölümlerinin kontenjanı az ve başvuru sayısı fazla olduğu için kabul almak oldukça zordur. Bu sebeple öğrencilerin dönem kaybetmemek adına Almanca dil yeterliliklerini üniversitelerin belirledikleri azami düzeyde sağlamaları önemlidir.

Almanya üniversitelerinde başlıca 2 kabul türünden bahsedebiliriz.

Kesin Kabul: Almanca dil yeterliliğini C1 düzeyinde sağlayan öğrenciler kabul aldıkları okulun kabul aldıkları bölümüne lisans ya da yüksek lisans öğrencisi olarak direkt başlayabilirler.

Şartlı Kabul: Almanca dil yeterliliği gereken düzeyde olmayan öğrenciler eğitim alacakları üniversitenin hazırlık bölümünde veya özel dil kurslarında Almanca eğitimlerini tamamlayabilirler. Hazırlık eğitiminin ardından dil seviyesi istenilen düzeye geldiğinde, lisans eğitimine başlayabilirler.

 

Neden Almanya’da Üniversite Eğitimi Almalıyım?

  • Almanya’da eğitim ücretsizdir. Okullara yalnızca dönemlik harç ödemesi yapılır. (Ortalama 300-1500 Euro)
  • Almanya’da eğitimini tamamlayan öğrenciler Avrupa Birliği diplomasına sahip olurlar. Bu da başka bir Avrupa Birliği ülkesinde çalışma ve eğitime devam etme imkânı sunar.
  • Almanya’da öğrenciler ulaşımdan ücretsiz faydalanırlar.
  • Kamu yurtlarından kabul alan öğrenciler ortalama 200-400 Euro aylık kira bedeli öderler.
  • Öğrencilerin yasal olarak çalışma izinleri vardır. Bir öğrenci yarı zamanlı işlerde çalışarak kendi eğitim maaliyetlerini giderebilmektedir.
  • Almanya kendi ülkesinde eğitim gören öğrencilere, eğitimleri bittiğinde 2 yıl daha Almanya’da oturum izni hakkı tanır. Almanya’da çalışmaya ya da yaşamaya karar veren öğrenciler bürokratik işlemlerle zaman kaybetmezler.

 

Almanya’da Üniversitelere Başvuru Şartları Nelerdir?

Almanya’da üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin Türkiye’de yerine getirmesi gereken koşullar vardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • 12 yıllık zorunlu eğitiminizi tamamlayarak geçerli bir lise diplomasına sahip olmalısınız.
  • Türkiye’deki üniversite sınavına girerek Almanya’da okumak istediğiniz bölümü veya benzerini kazanmış olmalısınız. Devlet veya özel üniversite fark etmeksizin, okumak istediğiniz 4 senelik lisans bölümünü kazandığınızı ÖSYM Kazandı Belgeniz ile kanıtlamanız gerekmektedir.
  • Mezun olduğunuz liseden Abitur, IB ve GIB diplomalarınız varsa; Türkiye’de üniversite kazanma şartı olmadan Alman üniversitelerine başvuru yapabilirsiniz.
  • Almanca dil seviyenizin eğitim alabilecek düzeyde olması gerekmektedir. Dil seviyenizi, başvuru yaptığınız üniversitenin kabul ettiği Almanca sertifikası ile kanıtlamalısınız. Her üniversitenin kabul ettiği Almanca sertifikası değişmekle birlikte; çoğunlukla en az C1 seviyesinde TestDaf, Goethe, ÖSD ve TELC gibi uluslararası geçerliliği olan sertifikalar kabul görmektedir.
  • Almanca dil yeterliliğiniz gereken düzeyde değilse, şartlı kabul alarak Almanca hazırlık eğitimine başlayabilirsiniz.

 

Almanya’da Üniversitelere Başvuru Tarihleri Nelerdir?

Almanya’da üniversite için sene içerisinde 2 başvuru dönemi vardır. Bunlar

Güz Dönemi Yarı Yılı (15 Temmuz Son Başvuru Tarihi)

Öğrenciler bu dönem için başvurularına 6-8 ay önce başlamak durumundadır. Gerekli belgelerin hazırlanması ve dil yeterliliğinin sağlanması için okullar ve yurtlarla önceden iletişime geçilmelidir. Öğrencinin belgeleri en geç 15 Temmuz tarihinde okullara teslim edilir, öğrenci eğitime Eylül-Ekim aylarında başlar. Genel olarak üniversitelerin başvuru tarihi 15 Temmuz olsa da bazı üniversitelerin başvuruları 30 Mayıs, 30 Haziran gibi tarihlerde sona ermektedir.

 

Bahar Dönemi Yarı Yılı (15 Ocak Son Başvuru Tarihi)

Bu başvuru dönemi Ara Başvuru Dönemi olarak geçmektedir. Okulların tamamı bu dönemde başvuru kabul etmemektedir. Bu nedenle başvuru yapılacak okul sayısı ve kontenjanı daha düşüktür. Bu başvurulara yetişmek için daha hızlı hareket etmeli ve 6-8 ay öncesinden belgelerin hazırlığına başlanmalıdır.

 

Almanya’da Yaşam Maliyetleri

Almanya; sanayi ülkesi olması sebebiyle öğrencilere birbirinden cazip staj ve iş imkânı sunmaktadır. Yaşlı nüfus oranının yüksek olması ve büyüyen ekonominin; çalışan nitelikli genç nüfusa ihtiyaç duymasından dolayı öğrenciler ve mezun olan bireyler kendi alanlarıyla ilgili kolaylıkla iş bulabilmektedir. Almanya’da Berlin, Münih gibi büyük şehirlerde yaşam maliyetleri ülkenin diğer şehirlerine göre biraz daha fazladır.

Bir öğrencinin kira, yeme-içme, okul harcı, şahsi harcamaları aylık ortalama 600-800 Euro arasındadır.

Öğrenciler yarı zamanlı çalışarak ya da staj imkanlarından faydalanarak aylık ortalama 800-1200 Euro arasında kazabilmektedir. Almanya’da okuyan bir öğrenci kendi yaşam maliyetlerini yarı zamanlı çalışarak kendisi karşılayabilmektedir.