Amerika' da Eğitim
AMERİKA'DA EĞİTİMİ
Amerika İle İlgili Genel Bilgiler
Amerika Birleşik Devletleri (the United States of America), toplam elli eyaleti ve bir de federal bölgesi olan federal anayasal bir cumhuriyettir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Amerika kıtasında yer almaktadır. ABD, kuzeyde Kanada ve güneyde ise Meksika ile komşudur. ABD, Pasifik ve Atlantik okyanusları arasında yer almakla birlikte, özellikle Karayiplerde ve Pasifik okyanusunda pek çok adaya sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri 9,83 milyon km2 ’lik çok geniş bir alanda kurulmuştur. ABD, gerek toprak genişliği, gerekse de nüfus yoğunluğu açısından dünyada üçüncü sırada bulunmaktadır. Amerika, dünyada en fazla etnik çeşitliliğe sahip çok kültürlü ülkelerin de en başında gelmektedir. Amerikan ekonomisi, dünyanın en geniş ölçekli ekonomisi olma özelliği taşır. Amerika’nın resmi dili İngilizce, resmi dini ise Hıristiyanlıktır. Amerika Birleşik Devletleri, on üç Amerikan kolonisinin İngiliz İmparatorluğuna karşı ayaklanmışlardır. İsyan eden bu koloniler, İngiltere’ye karşı yürütmüş oldukları mücadeleyi kazanarak 4 Temmuz 1776 yılında imzaladıkları “Bağımsızlık Bildirgesi” (Declaration of Independence) ile bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Şu anda da yürürlükte olan Amerikan Anayasası 17 Eylül 1787 yılında kabul edilmiş olup, kabul edilen bu anayasa ile Amerika Birleşik Devletleri bir koloni devletinden çoğulcu demokrasiye dayalı federal bir cumhuriyet halini almıştır. Amerika Birleşik Devletleri, eyaletlerden oluşan bir devlettir. Her eyaletin kendi seçmiş olduğu valisi, meclisi, anayasası, mahkemesi ve bütçesi bulunmaktadır. Bütün eyaletler sınırları içerisinde kanun çıkarma ve vergi toplama yetkisine sahiptir. Federal hükümet ulusal düzeyde savunma, ulusal ekonominin yönetimi ve uluslar arası ilişkilerden sorumludur. Siyasal sistemde Başkan, yürütme organının da başkanı konumundadır. Başkan, her dört yılda bir halkın seçmiş olduğu delegeler tarafından aday gösterilerek, halk tarafından seçilmektedir. Bu arada, bazı eyaletlerde oy kullanabilmek için okuma-yazma bilme, hatta belirli bir gelir düzeyine sahip olma zorunluluğu bulunmaktadır. Adaylar, Başkan seçilebilmek için “ikinci seçmen grubu” olarak adlandırılan delegelerin (538) mutlak çoğunluğunun (270) oyunu almak zorundadırlar.
Amerikan Eğitim Sistemi
Amerika Birleşik Devletleri Eğitim Sistemi büyük ölçüde yerinden yönetime dayalı bir eğitim sistemi olma özelliği göstermektedir. ABD anayasasına göre okulları açmak ve yönetmek yetkisi eyaletlere ve yerel hükümetlere bırakılmıştır. Bu yüzden eğitim programlarını belirleyen ve düzenleyen ulusal bir mevzuat bulunmadığı gibi, okul yapısını belirleyen herhangi bir ulusal düzenleme de söz konusu değildir. Buna rağmen federal hükümetin yönetim, denetim ve izin verme gibi düzenlemeler haricinde önemli görevleri bulunmamaktadır. ABD Eğitim Sisteminde yerinden yönetim sistemi Amerikan yönetim tarihi ile birlikte gelişmiştir. Bu açıdan, Amerikan Eğitim Sisteminde okulların yönetimi eyaletlere ve yerel hükümetlere bırakılmıştır. Amerikan Eğitim Sistemi, eğitimde yerel yönetimlere devredilmiş bir sistemdir. Her eyalet kendi eğitim sistemi içerisinde uygun bir şekilde örgütlenme ve çalıştırma hak ve sorumluluklarına sahiptir. Ancak, eyalet düzeyinde çözülemeyen problemlerin ortaya çıkması durumunda federal düzeyde çözüm yolu arayışlarına başvurulmaktadır. Federal hükümetin eğitimle ilgili iş ve işlemlerde herhangi bir resmi sorumluluğu bulunmamaktadır.
1980 yılında federal düzeyde bir “Eğitim Dairesi” (U.S. Department of Education) kurulmuştur. Bu federatif makam, direkt yön verme yetkisine sahip değildir; ancak, devlet ve yerel eğitim politikası üzerinde etki etme hakkı üstlenebilmektedir. Bu dairenin fonksiyonu ülke çapında eğitim konularına önderlik etmek, sistemi değerlendirmek, plan ve hedefleri belirlemek, uluslar arası eğitim faaliyetlerini düzenlemek gibi makro düzeydeki hususları içermektedir.
Ortaöğretim kurumlarının amaçları gençlere bulundukları çağa uyum sağlayabilmeleri için gerekli olan konuları öğretmek, düşünme becerilerini kazandırmak, demokratik yaşama biçimini, emniyetli ve sağlıklı yaşama yolunu kavratmak ve sosyal etkinlikleri doğrudan öğrenmeleri için zemin hazırlamaktır. Amerika Birleşik Devletleri Eğitim Sistemi; Ortaöğretimin birinci devresinde (junior) mesleki rehberliğe önem verilmektedir. Gençler bu devrede geleceklerini planlamaya başlarlar. Ortaöğretimin ikinci devresinde (senior) temel derslerin yanı sıra üniversiteye hazırlık, mesleki ve genel eğitim amaçlı dersler verilmektedir. Öğrenciler burada bir temel alan (major), bir de yan alan (minor) seçmektedirler. Hatta, öğrenciler arasında geçen konuşmalarda “what is your major?” (temel alanın nedir?) ve(ya) “what is your minor?” (yan alanın nedir?) gibi ifadelere rastlanmaktadır. Zira bu durum, öğrencilerin okulda seçmiş oldukları alanlara (temel alan ve yan alan) vermiş oldukları önemi göstermesi bakımından önemli görülmektedir. Amerika’da, ortaöğretim boyunca alınan derslerin dışında; yaratıcı yazım, kitle iletişim araçları, çağdaş yaralar, gazetecilik, komünizm ve azınlıklar tarihi gibi çok değişik adlar altında pek çok seçmeli ders bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, ortaöğretim öğrencileri okul içinde ve dışında olmak üzere pek çok kulübe üye olarak sportif, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinliklere katılmaktadırlar. Ayrıca, bu okullarda kütüphane sistemi de oldukça gelişmiş olmakla birlikte, öğrenciler sürekli olarak konferans ve seminer türü çalışmalara katılabilmektedirler. Bunun yanı sıra, öğrenciler haftanın belli günlerinde toplumsal görevler üstlenerek, bu görevleri yerine getirmek suretiyle toplumsal hayata entegre olmaya başlamaktadırlar. Yükseköğretim Amerika’da oturmuş ve güçlü bir sisteme sahip olan bir yükseköğretim kademesi bulunmaktadır. Yükseköğretim, lise sonrası iki ve dört yıllık okullardan oluşmaktadır. Amerika’da genel olarak üç tip yükseköğretim kurumu bulunmaktadır.
Bu yükseköğretim kurumları şu şekilde belirtilebilir
• Önlisans eğitimi veren toplum ve meslek yüksek okulları,
• Lisans derecesi veren dört yıllık müstakil yüksek okullar (kolejler),
• Üniversiteler. İki yıllık yüksekokulların büyük bir kısmı bölgesel olarak idare edilir ve finansmanı halk tarafından sağlanır. Bu okulların amacı teknik ve profesyonel alanlarda eğitim vermek ve öğrencileri dört yıllık okullara hazırlamaktır.
Amerika’da 3600’den fazla yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Bu kademedeki okullaşma oranı ise %30’dur. Amerika’da yükseköğretim kurumları öğrencilerini kendileri seçmektedirler. Öğrenciler kabul edilirken ortaöğretim notları, ülke genelinde verilen SAT (Scholastic Aptitute Test), GRE (Graduate Record Examination) ve GMAT (Graduate Management Admission Test) gibi yetenek ve başarı testlerinden alınan puanlar ile tavsiye mektupları göz önünde tutulmaktadır. Bu belgelerin dışında ayrı bir seçme sınavı uygulayan üniversiteler de bulunmaktadır. Üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitim (yüksek lisans ve doktora) programları olmak üzere değişik seviyelerde eğitim verilmektedir. Ders kredileri üniversiteler arasında taşınabilmektedir. Öğrenciler bir üniversitede aldıkları kredileri ikinci bir üniversiteye taşıyabilir ve buradan diploma alabilirler.
Amerika, üniversitelerinde vermiş olduğu kaliteli eğitimle ve buralarda yapılan bilimsel çalışmalarla ismini sıkça duyurmaktadır. Ayrıca, dünyanın en kaliteli üniversiteleri arasında gösterilen Harvard, Princeton, M.I.T., Caltech, Yale, Berkeley, California, Ohio, Columbia, Wisconsin-Madison, Stanford, John Hopkins gibi üniversiteler yine Amerika Birleşik Devletlerine aittir. Bunlardan 1636 yılında Boston, Massachusetts’de kurulmuş olan Harvard Üniversitesi Amerika’nın ilk üniversitesi konumundadır. Amerikan üniversiteleri yalnızca ülke içinden değil, dünyanın pek çok ülkesinden de öğrenciye eğitim imkânı sunmaktadır. Ayrıca, bu yabancı uyruklu öğrencilerin %80’i öğrenimleri sonunda ülkelerine geri dönmeyerek, Amerika’da kalmakta ve bu ülkenin bilimsel ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
AMERİKA DA LİSE
Amerika’da ilkokul, ortaöğretim ve lise toplam 12 yıllık bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Amerika’da öğrenciler ilkokul olarak bilinen “primary school”’a altı yaş civarında eğitim hayatlarına başlarlar. İlkokul eğitimden sonra ise ortaokul ve liseyi kapsayan “secondary school” olarak adlandırılan program ile eğitimlerine devam ederler. Secondary School olarak geçen eğitim dönemi ise kendi içinde; Ortaokul olarak bilinen “middle school” ya da “junior high school”, lise eğitimi ise “high school” olarak adlandırılmaktadır. Amerika’da lise eğitiminin toplam 4 yıl sürer. Lise eğitimini tamamlayan öğrenciler daha sonrasında “higher education” olarak adlandırılan üniversite eğitimlerine devam etmektedirler.
İlk sınıf öğrencilerine “freshman”, ikinci sınıf öğrencilerine “sophomore”, üçüncü sınıfa giden öğrencilere “junior” ve lise son sınıf öğrencilerine ise “senior” denir.
Ders saatleri günlük ortalama 7,5 saattir. Kredi sistemine dayalı olan lise hayatında belirli sayıda krediyi topladıktan sonra mezun olabilirsiniz. 4 yıl boyunca öğrencilerin her dersten aldığı notlar, 12. sınıfın sonunda öğrencinin not ortalaması olarak bilinen GPA (grade point average) not ortalaması üniversite başvurularında bir seçim kriteri olarak karşımıza çıkmaktadır. 12. sınıftaki öğrenciler ayrıca SAT (Scholastic Aptitude Test) veya ACT (American College Test) olarak bilinen sınavlara girerek üniversite veya kolejlere devam edebilirler. Bu sınavlar bir zorunluluk olmamakla birlikte, genel olarak kolejlere ve üniversiteye giriş için bu testlerden birini almak gereklidir.
Amerikan eğitim sisteminde öğrenciler kadar ebeveynlerin görüşleri ve önerileri de önemlidir. Her okula bağlı okul aile birliği dernekleri (Parent Teacher Association-PTA) düzenli olarak toplanıp ve okulun müfredatından tutun, tesislerine, okul saatlerine ve okul sonrası etkinlik programlarına kadar her konuda fikir beyan edebilmektedir. Amerikan okul sisteminde ayrıca bireysel sorumluluk önemli bir yere sahiptir. Bu değer çocuklara küçük yaşlarda öğretilir. Örneğin anaokulundan başlayarak her yıl öğrencilere okulun politika ve prosedürlerinin ayrıntılarını özetleyen bir el kitabi verilir. Bu el kitaplarında okulun politikalar, ebeveynlerin ve öğrencilerin bu politikalar çerçevesinde davranması gereken davranış kuralları bulunmaktadır.
Dört yılın sonunda eğitim alınan eyaletin belirlediği sayıdaki krediyi toplamış olan öğrenciler liseden mezun olmaya hak kazanmaktadır. Mezun olan öğrenciler eğitim aldıkları lisenin sunduğu Amerikan lise diplomasına veya IB (Uluslararası Bakalorya) diplomasına sahip olarak mezun olmaktadır.
Amerika’daki liselerde ayrıca “Advanced Placement Program” AP olarak bilinen üniversiteye hazırlık programına katılabilirsiniz.
Yılda bir kez Mayıs ayında yapılan bir sınavdır. Toplamda 38 ders vardır (Yeni dersler eklenebiliyor). Puanlama sistemi 1-5 arası değişmektedir. En yüksek puan 5’dir. Üniversiteler çoğunluklar 3, 4, 5 puanlarını kabul etmektedirler. AP testleri, belirli derslerde üniversite düzeyinde sınavlardır ve bir öğrencinin lisesinde alınan bir AP kursunun tamamlanmasının ardından Mayıs ayında uygulanır. Birçok üniversite, AP sınavlarından yeterince yüksek puan almış öğrencinin Üniversitedeki bazı derslerden muaf tutmaktadır. Özellikle yüksek puanlı üniversitelerden kabul almak ve burs kazanmak için önemli kriterlerden birisi AP skorlarıdır.
Eğitim alacağınız üniversitenin şartlarına göre 3 ve üzeri notlar geçer olarak kabul edilir. Girilen derslerin sınavlarından başarıyla geçen öğrenciler üniversiteye girişte diğer öğrencilere göre daha avantajlı olurlar. Amerika dışında özellikle Kanada ve İngiltere’de bulunan okullarda da geçerliliği vardır.
International Baccalaureate (IB Diploma) Programı bir diğer tercih edebileceğiniz programdır.
Eğitim sistemi bakımından dünyada fark yaratan Amerika’da lise okumak öğrenciler için büyük bir ayrıcalıktır. Amerika liseleri bünyesinde eğitim alarak genç yaşlarda eşi bulunmaz bir deneyim ve etkileşim yaşayabilirsiniz.
Öğrencilerin Amerika’da lise eğitimi alabilmeleri için; 14-18 yaş aralığında ve 9. - 10. - 11 veya 12. sınıfta olmaları gerekmektedir.
AMERİKA DA ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİMİ
- Community College (Meslek Okulu ya da Ön lisans Eğitimi)
Bu okullar iki yıl süreyle mesleki eğitim ağırlıklı eğitim verirler. 60 krediyi tamamlayıp mezun olan bir öğrenci Associate of Arts (A.A) veya Associate of Science (A.S) derecesine sahip olarak mezun olur. Bu okullar aynı zamanda teknik ve mesleki eğitim imkânı da sunarlar. Bu okulların en güzel yanı; mezun olduktan sonra gerekli şartları sağladığı takdirde öğrenciye 4 yıllık okula transfer olanağı sağlıyor olmasıdır. Bu şekilde, lisans derecesi olan bir okulun ilk 2 yılını Community College’da okuduktan sonra 4 yıllık bir okula geçip lisans diploması alabilirsiniz. “Community College”da okumak maddi olarak 4 yıllık okullarda okumaktan daha kolaydır. Ayrıca bir diğer artısı, başvuru sürecinin ve alım şartlarının daha kolay olmasıdır.
- Üniversiteler Dört Yıllık Lisans Eğitimi
Öğrenciler lise eğitiminden sonra dört yıllık üniversitelerde eğitime devam edebilirler. Bu dört yıllık eğitimin sonunda alınan derece Bachelor’s Degree adı verilen lisans derecesi olur. Ortalama 120 krediyi başarılı bir şekilde tamamlayıp mezun olan bir öğrenci Bachelor of Arts (B.A) veya Bachelor of Science (B.S) diplomasına sahip olur. 4 yıllık okullara girmek için öğrencinin üniversitenin talep ettiği başvuru şartlarını yerine getirmesi gerekir. Gerekli sınavlara girip, gerekli dokümanları tamamlayan ve şartları yerine getiren öğrenci istediği üniversitelere başvuru yapabilir.
AMERİKA’DA YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ
Amerika Birleşik Devletleri’nde “Graduate Study” olarak adlandırılan lisansüstü eğitimin ilk basamağı yüksek lisans derecesidir. Lisans öğreniminden sonra, genel olarak 30-36 kredinin tamamlanmasını ve genellikle bir yüksek lisans tezinin hazırlanmasını gerektirir. Bazı yüksek lisans programlarında, tez yerine bitirme sınavına girilerek yüksek lisans derecesine sahip olunur. Yüksek lisans derecesi, Sosyal Bilimler alanları için Master of Arts (M.A.), Fen ve Mühendislik alanları için Master of Science (M.S.) olarak verilir. Ancak, bazı yüksek lisans dereceleri Master of Fine Arts (MFA), Master of Business Administration (MBA) gibi alanları gösteren kısaltmalarla gösterilir.
AMERİKA’DA DOKTORA EĞİTİMİ
Lisansüstü eğitimin ikinci aşaması olan Doktora eğitimi, genel olarak yüksek lisans eğitimi üzerine üç veya dört yıllık bir öğrenim ve araştırmayı gerektirirken, özellikle araştırmaya yönelik alanlarda bu süreç uzayabilmektedir. Doktora eğitiminde daha önce çalışılmamış bir alanda doktora tezinin de hazırlanması istenir. Öğrenimin sonunda “Doktora Derecesi”, Doctor of Philosophy (Ph.D.) verilir. Buna karşılık, Doctor of Business Administration (D.B.A) gibi eğitim alınan dala göre verilen doktora dereceleri de vardır.
Neden Amerika’da Eğitim?
Kalite: Amerika'da eğitim sistemi genellikle yüksek kalitelidir. Lisler ve birçok üniversite dünya sıralamasında üst sıralarda yer alır ve uluslararası standartlara uygun bir eğitim sunar. Amerika Birleşik Devleti kolejleri ,tesislerinin, eğitim kadrolarının ve kaynaklarının kalitesiyle dünya çapında üne sahiptir. Akreditasyon sistemleri kurumların bu standartları korumasını sağlar. Teknolojinin gelişimini en önde takip etmeleri, liselerin ve kolejlerin kalite standartlarını yukarı çeker.
Seçenek: Amerika'da birçok çeşitli okul ve program seçeneği vardır. Farklı konuları ve ilgi alanlarını keşfedebilir, kendi eğitim yolunuzu belirleyebilirsiniz.4600’den fazla sayıda olan akredite eğitim kurumları, öğrencilere birbirinden bağımsız birçok alandan gelişmiş eğitim alma şansı, sosyal çevreler ve sonsuz akademik programlar sunar.
Çeşitlilik: Amerika'da eğitim almak size farklı kültürlerden gelen öğrencilerle etkileşim imkanı sunar. Bu, kültürel anlayışınızı genişletir ve dünya çapında bağlantılar kurmanıza yardımcı olur.
Amerika’da yüksek eğitimin en önemli özelliği ve gücü çeşitliliğinde saklıdır. Dünyanın hiçbir yerinde öğrencilere Amerika’da olduğu kadar eğitim alanı ve yaklaşım seçimi konusunda özgür bir ortam sağlanamaz.
Değer: Amerikan üniversitelerinin diploması dünya çapında tanınır ve işverenler tarafından değerli bulunur. Amerika'da eğitim almak, iş fırsatlarınızı ve kariyerinizin ilerlemesini artırabilir. Eğitim ücretlerinin ve yaşama giderlerinin çok geniş bir yelpazeye dağılması ve üniversitelerden biraz mali yardım alınması Amerika Birleşik Devletleri’nde okumayı sizden önceki binlerce uluslararası öğrenci için mümkün kılmıştır.
Esneklik: Amerikan üniversitelerinin ve kolejlerinin en belirgin özelliklerinden biri bir kolej veya üniversitede ders seçimindeki esnekliktir. Amerika'da eğitim almak, kendi eğitim programınızı ve derslerinizi seçme konusunda genellikle daha fazla esneklik sağlar. Hem kampüs içi hem de çevrimiçi eğitim seçenekleri sunulur, bu da öğrencilere daha fazla özelleştirme imkanı sağlar. Ancak bundan da önemli olan, öğrencilere sunulan bir kurumdan diğerine geçebilme seçeneğidir. Bir kurumda, yani genellikle bir community college (iki yıllık devlet kolejinde) bir derecenin ilk iki yılını tamamlayarak bir başkasına geçmek çok sık rastlanılan bir şeydir.
ADVANCED PLACEMENT (AP) PROGRAMI
İlk olarak ABD'de uygulanmaya başlayan, College Board tarafından düzenlenen Advanced Placement (AP) Programı; lise öğrencilerine üniversite düzeyindeki dersleri alma ve bu derslerden üniversitede muaf olma imkanını sunar. Program lise düzeyindeki öğrencilere ileri kademe eğitimlerine hazırlıklı olmaları fırsatını sunarken aynı zamanda akademik ve mesleki yetkinliklerini de arttırmalarını sağlar.
Dünya çapındaki bir çok üniversite AP'yi tanımakta ve notlar kredi olarak öğrencinin hesabına işlenip daha ileri seviye dersler alınmasını sağlamaktadır. AP programı sürekli güncellenen ve gelişen bir programdır.
Öğrenciler AP dersleri aracılığıyla eleştirel düşünme, sağlam argümanlar oluşturma ve çok yönlü düşünme becerilerini kazanırken bir yandan da hayata hazırlanırlar. AP dersleri almış olmak; yurt dışı üniversite başvurularında öğrencinin kendisine yüksek hedefler koyduğunu, zorlu bir müfredatın altından kalkabildiğini gösterir. Yapılan araştırmalar, AP sınavlarında 3 ve üzeri puan alan öğrencilerin, üniversitede AP öğrencisi olmayanlardan daha yüksek akademik başarı kazandıklarını göstermektedir.
AP'yi Kabul Eden Üniversiteler
ABD'de: https://apstudents.collegeboard.org/getting-credit-placement
ABD dışında: cb.org/intlrecognition
Türkiye’deki bazı vakıf üniversiteleri
AP ile ilgili detaylı bilgiye; https://ap.collegeboard.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.
AP DERS ALANLARI
AP programı kapsamında College Board tarafından yapılan sınıflandırmaya göre 7 alanda 38 farklı ders bulunmaktadır.
AP CAPSTONE DİPLOMA PROGRAM (AP CAPSTONE DİPLOMA PROGRAMI)
- AP Seminar (AP Seminer)
- AP Research (AP Araştırma)
Arts (Sanat)
- AP Art and Design (AP Sanat ve Tasarım)
- AP 2-D Art and Design (AP 2 Boyutlu Sanat ve Tasarım)
- AP 3-D Art and Design (AP 3 Boyutlu Sanat ve Tasarım)
- AP Drawing (AP Çizim)
- AP Art History (AP Sanat Tarihi)
- AP Music Theory (AP Müzik Teorisi)
English (İngilizce)
- AP English Language and Composition (AP İngiliz Dili ve Kompozisyon)
- AP English Literature and Composition (AP İngiliz Edebiyatı ve Kompozisyon)
History and Social Sciences (Tarih ve Sosyal Bilimler)
- AP European History (AP Avrupa Tarihi)
- AP United States History (AP ABD Tarihi)
- AP World History: Modern (AP Modern Dünya Tarihi)
- AP Comparative Government and Politics (AP Karşılaştırmalı Yönetim ve Siyaset Bilimi)
- AP United States Government and Politics (AP ABD Yönetim ve Siyaset Bilimi)
- AP Human Geography (AP Beşeri Coğrafya)
- AP Macroeconomics (AP Makroekonomi)
- AP Microeconomics (AP Mikroekonomi)
- AP Psychology (AP Psikoloji)
Math and Computer Science (Matematik ve Bilgisayar Bilimi)
- AP Calculus AB (AP Matematik AB)
- AP Calculus BC (AP Matematik BC)
- AP Statistics (AP İstatistik)
- AP Computer Science Principles (AP Bilgisayar Bilimi İlkeleri)
- AP Computer Science A (AP Bilgisayar Bilimi A)
Sciences (Fen Bilimleri)
- AP Biology (AP Biyoloji)
- AP Environmental Science (AP Çevre Bilimi)
- AP Chemistry (AP Kimya)
- AP Physics 1 (AP Fizik 1)
- AP Physics 2 (AP Fizik 2)
- AP Physics C: Electricity and Magnetism (AP Fizik C: Elektrik ve Manyetizma)
- AP Physics C: Mechanics (AP Fizik C: Mekanik)
World Languages and Cultures (Dünya Dilleri ve Kültürleri)
- AP Chinese Languge and Culture (AP Çin Dili ve Kültürü)
- AP French Language and Culture (AP Fransız Dili ve Kültürü)
- AP German Language and Culture (AP Alman Dili ve Kültürü)
- AP Italian Language and Culture (AP İtalyan Dili ve Kültürü)
- AP Spanish Language and Culture (AP İspanyol Dili ve Kültürü)
- AP Spanish Literature and Culture (AP İspanyol Edebiyatı ve Kültürü)
- AP Japanese Language and Culture (AP Japon Dili ve Kültürü)
- AP Latin
AP Sınavı Nedir? Advance Placement (AP) Programı'na Nasıl Hazırlanmalı?
KSC Eğitim ve Danışmanlık, Advance Placement (AP) programına yönelik danışmanlık ve program kapsamındaki derslere yönelik kurs imkânı sunmaktadır.
AP Sınav Tarihi
Sınavlar, her yıl Mayıs ayında gerçekleştirilmektedir. AP sınav sonuçları Temmuz ayı içerisinde açıklanır.
Advance Placement (AP) Nasıl Alınır?
Öğrenciler lisans eğitimi almak istedikleri alana uygun AP derslerini seçerek bu dersin sınavına kaydolurlar. Adayların eğitim aldıkları lise AP programına kayıtlı ise bu kapsamda verilen dersleri tamamlayarak sınava hazırlanabilirler. Adaylar, AP programı olan bir lisede eğitim alıyor olmasalar dahi online AP derslerine kaydolarak sınavlara hazırlanabilir ve girebilirler. AP sınavına birden çok kez girmek mümkündür.